В момента в Тексас бушува една от най-лошите зимни бури. Периодично

...
В момента в Тексас бушува една от най-лошите зимни бури. Периодично
Коментари Харесай

Защо дърветата се пръскат по време на ледените бури в Тексас?

В момента в Тексас бушува една от най-лошите зимни бури. Периодично през нощта локалните поданици чуват страховити звуци – мощен гърмеж, наподобяващ изстрели. Звуците обаче не идват от оръжия, а от дървета. Докато замръзват, дърветата се пръскат. Буквално.

„ Слушахме ги цяла нощ. Звуци, наподобяващи изстрел от огнестрелно оръжие – споделя Лорън Ребър от Принстън пред NBCDFW. – Внезапно чуваш огромен екот и това дърво опустошава със себе си още 2-3 дървета. “

Това не е нов феномен, само че мнозина не са осведомени с него. Когато температурите падат, мъзгата под кората на дърветата стартира да замръзва и да се уголемява в границите на техните клони. Това генерира голямо налягане върху вътрешната конструкция, което няма къде да отиде. В момента, в който се доближи точката на изкривяване, клоните (а от време на време даже цялото дърво) се пръскат и разпращат фрагменти във всички направления.

Когато температурите са рисково ниски, огромните дървета могат да се разцепят отвесно. Тези своеобразни детонации са видяни още от коренните поданици на Северна Америка, в това число сиуксите и кри. Те наричали първото новолуние на Новата година „ Луната на пръскащите се в студа дървета “.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР